Psikoterapi Rabbani: Mendepani Trauma Psikologi Dengan Menghayati Kisah Maryam ‘Alaihassalam

RM23.00

SKU: 9789672158028 Categories: , ,

Description

Psikoterapi Rabbani: Mendepani Trauma Psikologi Dengan Menghayati Kisah Maryam ‘Alaihassalam

Pengarang: Dr. Fawziyah Salih al-Khulayfi

Penterjemah: Mohammad Syafiq Ismail

ISBN: 9789672158028

Tahun terbit: Disember 2017

Jumlah Muka Surat: 78 (xx+58)

Harga: RM23.00

Maryam ῾alaihāssalām, seorang figur yang mewakili kesempurnaan bagi wanita; seorang ibu kepada seorang nabi, seorang anak kepada keluarga yang mulia, diabadikan kisahnya di dalam al-Qur’ān, kekal ke akhir zaman. Seperti yang dijanjikan Allah, yang ingin menjadikan Maryam dan zuriatnya sebagai bukti kekuasaanNya yang tak terhingga, kisah awal hidup Maryam dirakam penuh teliti di dalam al-Qur’ān, penuh dengan hikmah dan ῾ibrah yang wajar direnungi dan dikagumi.

Kisah kekuatan iman yang ada pada Maryam, seorang gadis sunti yang dikehendaki Allah untuk menjadi ibu kepada NabiNya ῾Īsā ῾alaihissalām, daya tahan mental serta fizikalnya saat ikhlas cekal menanggung tanggungjawab dan pengujian daripada Allah; menjadi inspirasi kepada kajian Dr. Fawziyah al-Khulayfī ini, mengkaji psikologi Maryam dan sisi psikoterapi rabbānī yang ada dalam kisah hidupnya, yang hakikatnya merupakan panduan Allah buat Maryam saat mengalami trauma psikologi, agar bisa dimanfaatkan oleh kemanusiaan seluruhnya; sesuai dengan tugas al-Qur’ān sebagai hidayat buat manusia dan kemanusiaan ke arah kehidupan yang terbaik.

Terjemahan ini, disediakan buat sidang pembaca yang dihormati, agar sama-sama kita hayati (hidupi) kisah Maryam, mengambil manfaat daripadanya dan membuka minda kita kepada ufuk baru penghayatan al-Qur’ān, al-Qur’ān yang hakikatnya menyempurnakan.

Additional information

Weight 0.12 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Psikoterapi Rabbani: Mendepani Trauma Psikologi Dengan Menghayati Kisah Maryam ‘Alaihassalam”

Your email address will not be published. Required fields are marked *