Konsep Pembebasan Insan Menurut Al-Qur’an: Prinsip dan Nilai

RM30.00

Out of stock

SKU: 978672158196 Category:

Description

Konsep Pembebasan Insan Menurut Al-Qur’an: Prinsip dan Nilai

Pengarang: Dr Ibrahim Yahya Al-Shihabi

Penterjemah: Mohd Hamim Semaon & Mohd Naim Mohd Noor

ISBN: 978672158196

Tahun terbit: Julai 2018

Pages: 144

Price: RM30.00

Al-Qur’an adalah wahyu terakhir daripada Allah, yang diturunkan ke atas Nabi Muhammad sallAllahu ‘alayhi wa sallam. Ianya antara lain mengajar manusia tentang bagaimana membina peradaban kemanusiaan yang berasaskan kasih sayang dan keamanan, menerusi interaksi kebudayaan yang rencam dari pelbagai pihak, melalui individu, kumpulan, bangsa dan negara, di samping kesemua pihak terbabit berhak mengekalkan identiti bangsa dan kebudayaan sendiri.

Buku ini menegaskan bahawa Allah Subhanahu wa Ta‘ala telah menganugerahkan kebebasan yang sempurna kepada manusia serta mengajarkan mereka cara mempraktikkan kebebasan menurut perspektif Tuhan. Dengan aplikasi yang betul, ia boleh merealisasikan kebahagiaan buat manusia secara rentas agama, bahasa, warna kulit, ras dan bangsa dalam pelbagai bidang kehidupan seperti ekonomi, sosial, ideologi dan sebagainya.

Keredhaan Allah tidak sekadar hanya kepada amalan ibadah khusus, tetapi ia turut merangkumi aktiviti khidmat, bekerja memenuhi keperluan manusia dan pembentukan kerjasama dalam usaha menjayakan misi memakmurkan dan memajukan dunia. Proses interaksi positif yang dijalinkan oleh manusia kepada haiwan, tumbuhan dan alam persekitaran termasuk dari perkara yang diredhai oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala.

Manusia akan menikmati kebaikan yang sejagat jika mereka terus menghadapi perbezaan budaya dengan interaksi yang harmoni di samping mengelakkan sebarang bentuk konfrontasi dan penindasan. Peradaban yang cemerlang hanya dapat dijayakan dengan keamanan dan pengetahuan, bukan dengan peperangan dan kejahilan.

Additional information

Weight 0.15 kg

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Konsep Pembebasan Insan Menurut Al-Qur’an: Prinsip dan Nilai”

Your email address will not be published. Required fields are marked *